Šta je tanki sadržaj i kako ga otkriti i izbjeći

mate li tanak sadržaj na svojoj web stranici? U InboundCycle-u objašnjavamo šta je to i zašto biste to trebali otkriti što je prije moguće kako biste poboljšali svoju web stranicu na SEO nivou.Tanki sadržaj je vrsta web sadržaja koji ima malu ili nikakvu vrijednost za korisnika. Google to opisuje kao sadržaj niske kvalitete ili loše stranice web stranice. Odnosno, tanak sadržaj je sadržaj koji ne odgovara namjeru pretraživanja korisnika.

Google je 2011. godine pokrenuo ažuriranje Pande

s ciljem kažnjavanja stranica sa lošim, nepouzdanim ili nekvalitetnim sadržajem. Slično tome, 2017. godine uključio je ažuriranje Fred, s kojim su udvostručeni napori da se izbjegne sadržaj niske kvalitete u rezultatima pretraživanja. U ovom slučaju, Google se fokusirao, umjesto da pruža vrijednost korisniku, na kažnjavanje neželjenog sadržaja ili sadržaja koji je potpuno fokusiran na generiranje prihoda putem oglasa.

Iz svih ovih razloga, morate osigurati da

vaša stranica nema problema sa tankim sadržajem kako biste izbjegli kazne koje negativno utječu na pozicioniranje vaše web stranice. U tom smislu, Google ima nekoliko faktora koji mogu odrediti postoji li problem sa tankim sadržajem na stranici ili ne. Najbolja preporuka je da uvijek imate na umu osnovne smjernice Google pretraživanja i da ih slijedite.

Neki primjeri tankog sadržaja koje je Google spomenuo su:

Dupliciran ili kopiran sadržaj
Izuzetno je važno izbjegavati plagiranje sadržaja drugih stranica i uvijek nastojati ponuditi jedinstven, originalan i vrijedan sadržaj. Međuti 2024 Ažurirani broj telefona iz cijelog svijeta trebali biste biti oprezni jer neke tehničke greške također mogu uzrokovati duple stranice na web stranici.

 

2024 Ažurirani broj telefona iz cijelog svijeta

Automatski generirani sadržaj

Slijedeći liniju da uvijek pokušavate ponuditi sadržaj najviše kvalitete, morate izbjegavati automatski sadržaj, generiran od robota ili alata Ръководство за ресурси за обучение по продажби за треньори и мениджъри koji ne pruža nikakvu vrijednost korisniku ili koji je generiran s jedinim ciljem popunjavanja stranice. ili postizanje pozicije u rezultatima pretrage za ključnu riječ.

Door pages ili se još nazivaju i doorway pages

obično se nalaze u internet trgovinama. Ovo su stranice čiji je jedini cilj usmjeriti posjetitelje na drugu stranicu, bez pružanja bilo kakve druge dodatne vrijednosti ili informacija.

Ovo je strategija koja se ponekad koristi da ima afb directory mnogo varijacija iste teme i na taj način postigne pozicioniranje za različite ključne riječi i publiku, koja se zatim preusmjerava na glavnu ili relevantnu stranicu.

Affiliate stranice niske kvalitete

Partnerske stranice koje ne pružaju nikakvu vrstu informacija ili dodanu vrijednost korisniku jednostavno se fokusiraju na preusmjeravanje na stranicu za kupovinu.

Koji CMS je najpogodniji za kreiranje web stranice vaše kompanije? Saznajte uz ovaj besplatni vodič!

Kako otkriti da li vaša stranica ima tanak sadržaj?
Postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći da otkrijete ima li tankog sadržaja na vašoj web stranici:

Google Search Console
Jedan od najbržih načina da provjerite ima li vaša stranica bilo kakve kazne za tanki sadržaj je putem Google Search Console, pored drugih problema koji mogu utjecati na vaše pozicioniranje u rezultatima pretraživanja.

Da biste to provjerili, provjerite odjeljak

“Ručne radnje” na Google Search Console. U ovom odjeljku će se pojaviti lista problema koje je Google otkrio i stranice na koje se to odnosi u svakom slučaju.

Thin-content-GS-Manual-Actions

Zatim biste trebali riješiti sve probleme navedene u ovom odjeljku, bilo brisanjem pogođenih stranica ili prepisivanjem njihovog sadržaja ispočetka, a zatim zatražiti novi pregled od Google-a i na taj način riješiti kaznu koja ih je pogađala.

Provjerite ima li vaša stranica dupliciran ili kopiran sadržaj

Još jedan brz način da identifikujete i riješite probleme koji mogu utjecati na vaše SEO pozicioniranje je provjeriti ima li vaša stranica duplikat sadržaja. Da biste to učinili, možete koristiti neke od najčešćih SEO alata. Velika većina njih nudi automatski sistem revizije webstranice koji otkriva ovu vrstu problema. S druge strane, postoje i alati za otkrivanje plagijata, kao što je Copyscape.

Revizija sadržaja vaše stranice

Još jedan tradicionalniji način da provjerite ima li vaša stranica problema s tankim sadržajem je da ručno pregledate stranice vaše web stranice kako biste identificirali sadržaj koji korisniku pruža malu ili nikakvu vrijednost da bi ga eliminirao ili prepisao.

Kako izbjeći tanki sadržaj?

Sada kada znate sve o tankom sadržaju, šta možete učiniti da ga izbjegnete? Pa, izbjeći to može biti jednostavno ako slijedite ova tri savjeta:Kreirajte sadržaj imajući na umu korisnika, a ne pretraživače
Kako biste spriječili da vaša web stranica ima problema sa tankim sadržajem, vaš posljednji cilj uvijek bi trebao biti pružanje vrijednosti korisniku. Ako ovu maksimu uvijek imamo na umu, stranici će biti vrlo teško da ima bilo kakvu kaznu za tanak sadržaj. Sve dok nije, naravno, zbog više tehničkog problema ili problema sa arhitekturom stranice.

Uzmite u obzir EAT

Kako bi ocijenio kvalitetu sadržaja, Google je posljednjih godina uveo koncept EAT (Expertise, Authority and Trustworthiness). U osnovi, opisuje 3 karakteristike koje kvalitetan sadržaj treba da ima:Da je autorosoba ili entitet sa autoritetom na tu temubez obzira na sektor ili temu naše web stranice.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *