Vier sleutels om van een MKB-bedrijf een verborgen kampioen te maken

De namen Gallagher, Plansee, De La Rue of Hidral zeggen je waarschijnlijk niets. De jaaromzet van elk van deze bedrijven wordt echter in tientallen of honderden miljoenen euro’s gerekend. Het zijn voorbeelden van zogenaamde ‘verborgen kampioenen’, middelgrote bedrijven die in staat zijn een dominante positie in een marktniche te verwerven. Wat zijn de geheimen van jouw succes? Misschien kan jouw bedrijf een verborgen kampioen worden en ben je je er niet van bewust.

Het nieuws van de technologische giganten atagestuurde C Level Executive List beslissin haalt een groot deel van de krantenkoppen in de economische pers. Sommige bedrijven stappen echter comfortabeler weg van de media-aandacht en zijn rustig gegroeid.

In Duitsland en enkele omliggende

C Level Executive List

Landen weten ze dit goed. Daar fungeren kleine en middelgrote ondernemingen al tientallen jaren als een belangrijke economische motor en hebben zij ervoor gezorgd dat Duitsland de derde grootste exporteur ter wereld is geworden. In feite genereren de ruim drie miljoen middelgrote bedrijven die deel uitmaken van de zogenaamde Mittelstand ongeveer drie op de vijf banen in de particuliere sector in dat land1.

Het is niet verrassend dat deze voedingsbodem Hermann Simon, een Duitse econoom, ertoe bracht enkele van deze bijzonder succesvolle bedrijven te onderzoeken. In de jaren negentig bedacht hij het concept van ‘verborgen kampioenen’ om te  Δημιουργία προσαρμοσμένου λογισμικού με γνώμονα τη συμμόρφωση HIPAA verwijzen naar middelgrote bedrijven die opereren in marktniches, soms onopvallend, waarin ze dankzij hun hoge specialisatieniveau een aanzienlijk deel van het mondiale bedrijfsvolume hebben verzameld.

Daarom worden ze ook wel ‘internationale nichemarktleiders’ (INML) of ‘nicheleiders’ genoemd. Hun bedrijfsmodel is niet gebaseerd op volume en prijs, maar ze zijn gepositioneerd op oplossing en marge.

Dit zijn meestal familiebedrijven

De oprichtersfamilie een sterke aanwezigheid in de aandeelhouders behoudt, en vaak hebben de bestuurders en werknemers ook belangen. Hierdoor hebben zij doorgaans een bijzonder lange levensduur in hun sector, aangezien hun hoofddoel niet het maximaliseren van de winst op de korte termijn is.

Verborgen kampioenen hebben een aantal kenmerken gemeen: ze hebben een lange traditie, ze beschikken over een bedrijfscultuur die hard werken beloont en ze hebben de klant centraal in hun organigram en processen. Over het algemeen spend cmb directory hours maakt het lage schuldenniveau hen financieel solide, zijn ze duidelijk toegewijd aan innovatie, richten ze zich op de export en hebben ze een hoge concurrentie in hun sector, deels dankzij het behoud van talent.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *